Wagi potrzebne są w każdym przedsiębiorstwie. Pomagają w dokładnych pomiarach, ale też w zbieraniu danych statystycznych o wytwarzanych produktach, a nawet usprawniają działanie innych maszyn. Dodatkowo produkowane są z materiałów, które łatwo utrzymać w czystości i gwarantują wytrzymałość na wiele lat. Dzięki temu niezależnie od profilu działalności, przedsiębiorcom łatwo wybrać odpowiednie urządzenie.

Wytrzymałe i higieniczne wagi

wagi dynamiczneZachowanie zasad higieny jest szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem żywności. Jednymi z urządzeń, które najczęściej wchodzą w bezpośredni kontakt z wyrobami, są wagi dynamiczne. Ważne jest więc, aby produkowane były z bezpiecznych materiałów, które można w łatwy sposób wyczyścić. Dlatego też większość tego rodzaju urządzeń pomiarowych zbudowana jest ze stali. Nie może to być jednak dowolny stop. Musi charakteryzować się odpowiednią odpornością na utlenianie. Często więc w tym celu sięga się po stal nierdzewną. Sprawdza się ona w wilgotnym i kwasowym środowisku, co czyni z niej doskonały materiał do konstrukcji elementów, które mają mieć kontakt z żywnością. Wagi z niej wykonane łatwo się czyści, a sam materiał ma wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne, dzięki czemu sprawdzają się doskonale w każdym zakładzie. Ważna jest także jakość taśmy, po której poruszają się produkty. Zazwyczaj są one wykonane z wytrzymałych i elastycznych tworzyw.

Materiały z jakich wykonuje się urządzenia pomiarowe do użycia na liniach produkcyjnych, odpowiadają za higienę procesu oraz jego bezpieczeństwo. Do konstrukcji wag przemysłowych wykorzystuje się więc najczęściej stopy stali kwasoodpornej, która jest niezwykle wytrzymała i łatwa do czyszczenia. Ich taśmy, są natomiast produkowane z odpornych tworzyw sztucznych.

Kategorie: Przemysł