Wszelkiego rodzaju bary szybkiej obsługi, bary mleczne czy punkty gastronomiczne wydające gotowe dania, muszą być wyposażone w specjalne lady, w których utrzymywana jest stała, niska temperatura. Tylko w takich warunkach przygotowana surówka, sok, czy ciasto może zachować swoją świeżość.

Co się przechowuje w ladzie chłodniczej?

lada chłodniczaCoraz częściej w cukierniach spotykamy wyroby cukiernicze wyeksponowane w regałach chłodniczych, które utrzymują zalecane warunki klimatyczne dla tego typu wyrobów spożywczych. Ciasta przechowywane w za wysokiej temperaturze mogą ulec roztopieniu, albo zjełczeniu co wygeneruje dodatkowe koszty dla przedsiębiorcy. Lada chłodnicza umożliwia ustawienie stałej temperatury przez cały czas pracy. Automatycznie regulowana temperatura może być ustawiona od zera do dziesięciu stopni Celsjusza. Najniższą temperaturę będą potrzebowały surowe mięsa i nabiał, bo najszybciej ulegają zepsuciu. Stalowe tacki w jakie jest wyposażona lada, mogą służyć jako miejsce do segregacji produktów spożywczych. Stal nierdzewna z jakiej jest wykonany regał chłodniczy, jest bezpieczny w kontakcie z żywnością ponieważ nie wchodzi z nią w reakcję. Zgodnie z wymogami sanepidu, każdy rodzaj żywności musi być oddzielony szklaną przegrodą w ladzie, ponieważ nie wolno łączyć mięsa z wędlinami, czy nabiałem. Lady chłodnicze są niezbędne w sklepach rybnych, które poza regałami muszą być wyposażone w zamrażalki. Wysokiej jakości sprzęt najlepiej zakupić bezpośrednio u producenta, bo będziemy mogli dostać długą gwarancję.

Zakup lady jest sporym obciążeniem dla przedsiębiorcy, ale jedna służy nam przez długie lata, więc warto przemyśleć taki zakup. Taniej kupimy używane regały chłodnicze, ale nigdy nie będziemy mieli stuprocentowej pewności co do ich jakości i ewentualnych ukrytych wad, o których nas nie poinformuje poprzedni właściciel.