Nie każdy mieszka na wsi i ma dostęp do zdrowych, nieskażonych chemicznymi środkami produktów, jak warzywa, jajka czy mleko. Warto więc zainteresować się tematem przyrządzania w domu części produktów, dzięki czemu można uzyskać zdrowe jedzenie.

Szczepy bakterii do sporządzenia jogurtu

bakterie jogurtowe w saszetceJeżeli zależy nam na dobrym jakościowo jedzeniu, z pewnością chętnie wykorzystamy przynajmniej część przepisów pomagających przyrządzić zdrowe produkty. Do przyrządzenia smacznego i zdrowego jogurtu potrzebne nam będzie odpowiednie naczynie, mleko oraz bakterie jogurtowe w saszetce. Oczywiście na rynku dostępne są specjalistyczne naczynia czy przyrządy do produkcji jogurtu, ale tak naprawdę wystarczy nam garnek odpowiedniej wielkości. Następnie musimy zakupić mleko – jego rodzaj nie ma właściwie znaczenia, oraz żywe szczepy bakterii, które dostępne są choćby w dobrych sklepach internetowych, a które są niezbędne przy produkcji jogurtu. Następnie wystarczy podgrzać mleko, przelać je do naczynia, a potem wymieszać z bakteriami. Naczynie należy owinąć ciepłym kocem lub postawić w ciepłym miejscu. Garnek może tak stać całą noc albo dłużej – ten czas potrzebny jest do fermentacji, czyli do powstania jogurtu. Oczywiście, żeby jogurt się udał, musimy użyć odpowiednich szczepów bakterii. To one są odpowiedzialne za wytworzenie prawidłowej flory pokarmowej, która jest niezbędna, żeby nasz przewód pokarmowy działał właściwie. Dzięki bakteriom jogurt jest zdrowy, zawiera wiele witamin, a także poprawia nasza odporność oraz trawienie.

Jogurty, które powstały przy użyciu specjalnych żywych kultur bakterii, mają stwierdzone naukowo właściwości lecznicze oraz zdrowotne. Taki jogurt jest w pełni zdrowy, bo zawiera sporo witamin, a także naturalny, bo powstaje bez niezdrowych dodatków chemicznych czy glutenu. 

 

Kategorie: Uroda